Een warmtebehandeling is een algemene term voor een materiaalkundig proces dat gebruikt wordt om de eigenschappen van een materiaal te wijzigen. Afhankelijk van de gekozen temperatuur, gebruikte kracht tijdens het proces, en de tijdsduur van de behandeling kan een materiaal bijvoorbeeld harder, zachter, sterker of taaier gemaakt worden. Enkele voorbeelden van warmtebehandelingen zijn patenteren, temperen, gloeien (ook wel “ontlaten”) en harden. Een materiaal kan ook een warmtebehandeling krijgen als bijverschijnsel, wanneer er door een ander proces warmte vrijkomt, zoals bij lassen, extruderen of walsen.

Warmtebehandelingen worden doorgaans geassocieerd met metaalbewerking, maar worden ook op polymeren en op keramiek toegepast. Denk bij keramiek bijvoorbeeld aan sinteren en aan de warmtebehandelingen die nodig zijn bij het glasblazen.

Deze behandelingen zullen wij niet zelf uitvoeren, hiervoor hebben wij partners geselecteerd waarmee wij samenwerken. Onderstaand vindt u een aantal soorten waarmee wij ervaring hebben:

  • Carbonitreren
  • Harden en ontlaten
  • Nitrocarboneren
  • Gasatmosferisch carboneren
  • Zoutbadnitreren

Staat de behandeling die u zoekt er niet tussen? Neem dan gerust contact op met onze verkoopafdeling, zij staan voor u klaar!